“Een ongelukje zit in een klein hoekje”

Dat weet iedereen, er kan zo maar iets gebeuren.
Vaak door haast of onvoorzichtigheid.

Ik heb een tijdje getwijfeld om deze blog te plaatsen. Je loopt nu eenmaal niet graag te koop met zogenaamde ‘vuile was’. Maar het waarschuwende karakter van dit bericht heeft de doorslag gegeven om het toch te doen!

IMG_2235Bijna 3 weken geleden heb ik mijn bovenbenen vrij ernstig (2e graad) verbrand in de keuken. Ik heb een paar foutjes (fouten!) gemaakt:

fout 1: ik heb mijn keukenschort afgedaan terwijl ik nog niet klaar was met werken.

fout 2: te gehaast werken; te snel heb ik gehandeld door (nog veel te heet) frituurvet over willen gieten.

Resultaat: de box waar ik het vet in goot, smolt. Ik kreeg twee en halve liter frituurvet over mijn bovenbenen heen. Het resultaat was heel pijnlijk en nu nog na bijna 3 weken. Een ongelukje kan dus grote gevolgen hebben!
Respectievelijk mijn partner Ton en de ambulancebroeders hebben heel adequaat en goed gehandeld en de weken daarna zijn de wonden en de pijn zeer goed door het ziekenhuis aangepakt.

Daarom: als je de tijd hebt genomen om deze blog nu te lezen, neem dan ook even een paar minuten tijd om te googlen “wat te doen bij brandwonden”.

Want het is belangrijk hoe er direct na het oplopen van verbranding, geacteerd wordt, door jezelf en door omstanders!

Wel heb ik een paar simpele tips voor een ieder die graag kookt:

  • Draag altijd een keukenschort, hoe kort je ook aan het koken bent!
    Mijn keukenschort had zeker voor extra bescherming kunnen zorgen. Mogelijk was het hete vet grotendeels eroverheen gegleden en waren mijn brandwonden oppervlakkiger/eerstegraad geweest. 
  • ‘Haastige spoed is zelden goed!’
    Te gehaast werken doe je soms automatisch, zeker in een keuken! Maar ook dat is heel onverstandig. Door te gehaast te werken, maak je te snel afwegingen en wellicht niet de juiste. Dat blijkt wel.
  • Draag in de keuken nooit synthetische kleding!

eerste_hulp_brandwond2

Foto’s

  1. eerst water, de rest komt later!
  2. een van mijn brandwonden na 1 week.
0
JOUW BESTELLING
X