Volgens mijn moeder was de Kiwi een echt “vitaminebommetje”.
Wij kinderen vonden het toentertijd nieuwe, nog onbekende fruitje maar raar met zijn groen/bruine harige schilletje.
Ze had wel gelijk: de Kiwi zit barstensvol vitamine A, C en E en bevat ook flink wat Kalium. Kiwi bevat zeer weinig vet maar wel veel eiwitten.
Goed tegen hart- en vaatziekte en Kalium helpt de bloeddruk reguleren.
De Kiwi kwam in de jaren ’70 naar Europa. De van oorsprong Chinese vrucht wordt sinds een eeuw vooral in Nieuw-Zeeland verbouwd.
De originele naam “Chinese Kruisbes” is toen vanuit marketing oogpunt hernoemd naar de bekende Nieuw-Zeelandse loopvogel; de “Kiwi”.

Ik gebruik regelmatig Kiwi in verse fruitsalades maar hij is ook heel lekker in een zelf gekookt fruitsausje. Hier hoef je echt je hand niet voor om te draaien.

Recept Kiwi-aardbeiensaus / bereidingstijd 10 minuten

Nodig: 5 kiwi’s, 300 gram aardbeien, sap van een halve citroen, 2 eetlepels basterdsuiker, ½ kopje water en een klein snufje zout.
Schil de kiwi’s zo dun mogelijk en snijd deze aan stukjes, haal het dakje van de gewassen aardbeien af en snijd ook deze in kleine stukjes. Doe dan alle ingrediënten in een (steel)pannetje en breng het aan de kook. Laat het sausje ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken en roer regelmatig. Je kunt de saus mixen maar eigenlijk is dat zonde; heerlijk die kleine stukjes fruit erin! Laat afkoelen en bewaar daarna in de koelkast. Je kunt de sauseen paar dagen goed afgesloten bewaren.

De saus is erg lekker over bijvoorbeeld yoghurt, ijs of hangop.

mostarda-kiwi-gesneden

 

 

0
JOUW BESTELLING
X